Zoerfleisch: traditioneel Limburgs recept

Print recept Print recept
categorie: Algemeen, Eenpansgerecht • belangrijkste ingrediënten: , , ,

Van Hans kregen wij het volgende recept toegestuurd: Zoerfleisch oftewel zuurvlees. Een gerecht dat zowel in Belgisch als Nederlands Limburg een geliefde traditie is. Het gerecht is een afgeleide van stoofvlees maar heeft toch een geheel eigen bereidingswijze. Naast het traditionele gerecht presenteren we ook een 2e variant op dit heerlijke gerecht: de Maestrichtse variant!

Ingrediënten voor Zoerfleisch

    Voor 4 personen

  • 1 kg magere riblappen
  • 2 dl water
  • 3 dl rode wijn
  • 5 dl natuurazijn
  • 500 gram uien
  • 3 plakken peperkoek/ ontbijtkoek
  • 4 eetlepels appel-/perenstroop
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • versgemalen peper en zout
  • Boter

Benodigd keukengerei

  • grote stoofpan
  • Groentemes
  • Koksmes

Bereidingswijze voor Zoerfleisch

Snijd het vlees in grote dobbelstenen.
Maak een marinade van het water, de rode wijn en de azijn, zout, versgemalen peper, kruidnagels en laurier. Marineer hierin het vlees (20-24 uur)
Haal het vlees uit de marinade en dep droog.
Braad het vlees aan in de boter en blus af met de marinade.
Bak de grof gesneden uien apart en voeg toe aan het vlees. Laat dit mengsel nu gaar sudderen (stoven) in de marinade. Zet deksel zo dat het gerecht wat kan inkoken. (2 tot 3 uur). Als er wat schuimvorming is: afschuimen.
Voeg dan de appel/perenstroop toe en de ontbijtkoek als het vlees bijna gaar is.
Proef of er genoeg peper en zout zijn toegevoegd en doe er nog wat stroop bij (liefs alleen perenstroop) als het gerecht te zuur is. Er moet een goede zoet-zuur balans zijn!

Eten met appel compote en kruimig gekoote aardappelen en een mooie wat zurige biertje (Gueuze) of tegenovergesteld: een abdij kandij.

Maestrichtse variant:

Marinade:
Laat het water weg. Vervang door wijn. Voeg een in kleine/dunne stukjes gesneden peen toe.
Verder als vorige.
Breng nu de marinade aan de kook. 10 Minuten doorkoken en laten afkoelen. Giet de marinade over het vlees en laat ongeveer 15 uur marineren.
Verder als boven.
Haal het vlees uit de pan als het gaar is en kook de marinade voor de helft in. Voeg de ontbijtkoek toe, de stroop en een appel in stukjes. Proef af op peper en zout. Doe het vlees er weer bij.
Het geheel is wat steviger.

Eet smakelijk!