Winterse salade met spruiten en paling

Print recept Print recept
categorie: Eenpansgerecht, Vegetarisch, Visgerecht

Het eerste recept van de winter 2012-2013 is er een uit ons eigen archief. Vorig jaar kregen we in een niet nader te noemen restaurant (voorzien van Michelinster) een heerlijk winters bijgerecht. De vier disgenoten hebben geprobeerd het gerecht na te maken en na een zomer met allerlei uitprobeersels hebben wij nu voor u een goede benadering van deze salade met spruiten en paling. Ook is dit gerecht prima als volledige maaltijd te gebruiken. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor deze winterse salade met spruitjes en paling

Voor 4 personen
- 1 zak spruiten (300 gram oid)
- 2 gram gerookte paling filets (vraag bij de visboer om filets)
- 1 pak paddenstoelen van het seizoen (ook 300 gram ongeveer)
- halve citroen
- 100 gram roomboter
- 100 centiliter witte wijn
- olijfolie
- peper en zout

Benodigd keukengerei

2 steelpannetjes, 1 wokpan

Bereidingswijze voor deze winterse salade

Maak de spruitjes schoon. Dit doe je door het stronkje weg te snijden en de blaadjes die dan los komen weg te gooien. En (meest belangrijk) maak met het mesje een kruisje in de onderkant (dus waar het stronkje zat). Door deze inkeping kan de warmte snel in de spruit trekken en is de hele spruit tegelijk gaar. Doe je dit niet en kook je te kort, dan is de binnenkort nog rauw en kook je langer door dan is de binnenkant gaar, maar zijn de blaadjes inmiddels overgaar en bitter.

Kook de spuitjes in 6-7 minuten gaar.

Snijd de paddenstoelen in plakjes en doe een scheut olijfolie in de wokpan en wok de paddenstoelen (met peper) even een minuutje.

Doe alle boter in een steelpannetje en zet dit op laag vuur. Verwarm dit net zolang totdat al het vocht eruit is verdampt. Je moet hier bij blijven en de boter bewegen in de pan. De ervaren kok ruikt als de boter zonder water is, maar er is ook een klein kleurverschil zichtbaar. Ook zal er geen vocht meer opstijgen uit de boter op een gegeven moment. Voeg dan het sap van de citroen en 100 ml wijn toe aaan de saus. Laat doorkoken op laag voor en voeg peper en (ruim) zout toe.

Snijd de paling filets in plakjes. Giet de spruiten af. Roer spruitjes, paddenstoelen en paling door elkaar.

Leg op een bord en giet de saus rondom de salade en een beetje er overheen.

Serveer met de rest van de witte wijn.

Eet smakelijk!