Winterse chutney met appel en rozijnen

Print recept Print recept
categorie: Bijgerecht • belangrijkste ingrediënten: , , , , ,

Nog geen winter, maar wel een lekker recept voor de herfst of winter. Een frisse chutney voor bijvoorbeeld bij de boerenkool of bij andere winterse recepten. Je kunt gerust wat meer maken en de chutney bewaren in potjes. Sowieso moet de chutney nog even “rijpen”. Dit gerecht kun je lekker een keer op een verloren middag maken, je hebt er dan weken plezier van!

Ingrediënten deze lekkere chutney

  • 1 kg goudrenetten, geschild in blokjes
  • 500 g uien, gesnipperd
  • 200 g rozijnen (sultana’s)
  • 1/2 l appel- of wittewijnazijn
  • 500 g donkerbruine suiker
  • 2 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout

Bereiding van deze heerlijke chutney

Breng in een rvs of geëmailleerde pan de blokjes appel, uisnipper, rozijnen en azijn aan de kook. Temper de hitte bron en laat alles in een gesloten pan ca. 20 minuten zachtjes koken.

Voeg, als de appelblokjes bijna gaar zijn de suiker, het kaneel- en gemberpoeder en zout toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en laat de chutney nog eens ca. 15 minuten zachtjes koken.

Doe er, als het mengsel te droog wordt, evt. een scheutje water bij. Laat de chutney afkoelen en schep hem daarna in goed schoongemaakte potten. Laat de goed afgesloten chutney bij voorkeur twee weken op smaak komen.

Na opening van de pot is de chutney maximaal een week houdbaar in de koelkast.