Winterse bloemkoolschotel

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht, Ovenschotel • belangrijkste ingrediënten: , , , ,

We hebben afgelopen zondag de vogelbollen weer in de tuin gehangen en zelf een vogeltaart gemaakt. De kerstboom is opgezet en Sint is het land uit. Tijd voor winterse gerechten dus! We beginnen met een heerlijke bloemkoolschotel die je makkelijk een dag van tevoren kunt klaarmaken. Even opwarmen in de oven en klaar is kees. Deze schotel is geschikt voor kinderen (geen scherpe kruiden). Eet smakelijk!

Ingrediënten voor deze winterse bloemkoolschotel

Voor 4 personen
- 1 bloemkool (het liefst een biologische bloemkool)
- paar aardappelen of voorgekookte aardappelschijfjes
- 2 eieren
- stuk belegen kaas / plakken kaas (gebruik nooit meer geraspte kaas uit een zakje, dit is ons goede voornemen)
- gehakt (liefst biologisch)
- pakje plakken rauwe ham
- tijm
- 100 ml melk
- 4 eetlepels bloem
- flinke klont roomboter
- peper / zout / nootmuskaat

Benodigd keukengerei

wokpan, steelpannetje, twee gewone pannen, ovenschaal, oven, garde.

Bereidingswijze voor dit winterkost gerecht

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkool in water met zout (beetgaar, zeker niet te lang). Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook deze beetgaar.

Snijd de rauwe ham in reepjes en bak dit uit, samen met het gehakt. Als je half-om-half gehakt hebt gekozen dan hoef je eigenlijk geen vet toe te voegen in de pan.

Doe een flinke klont boter in een steelpannetje en eenzelfde hoeveelheid bloem (qua volume). Roer dit met de garde totdat de boter gesmolten is en je een blanke roux hebt (zo heet dit mengsel). Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat je ongeveer 100 – 150 ml hebt toegevoegd. Je hebt nu een dikke bechamelsaus. Deze basissaus kun je ook gebruiken voor kaassaus of allerlei andere sauzen. Voeg peper, zout en nootmuskaat aan de saus toe. Het liefst gebruik je nootmuskaat uit een molen, die is echt veel lekkerder dan poeder uit een potje. Voeg ook een theelepel tijmblaadejes toe (vers). De rest van de tijm kun je prima invriezen.

Giet de bloemkool af en vang 200 – 300 ml vocht op. Voeg dit kookvocht bij de saus.

Roer de bloemkool door het gehakt-ham-mengsel.

Neem de saus van het voor. Klop twee eieren los in een glas en roer dit door de saus. Blijf de saus af en toe roeren om te voorkomen dat er klontjes ontstaan.

Nu kunnen we de schotel opbouwen (of twee). Giet de helft van de saus in de overschaal. Stort hierop de bloemkool met het vlees. Leg daarop, dakpansgewijs, de plakjes aardappel. Giet de rest van de saus over de aardappelschijfjes en maak de schotel compleet met een laagje kaas.

Zet de schotel nog een kwartiertje in de oven om te gratineren. Een koude schotel mag een klein half uurtje in de oven bij 180 graden. Wij adviseren om de schotel wel een kwartier af te bakken, ook als u hem een dag in het voren maakt. Zo garen de eieren helemaal goed door namelijk.

Eet smakelijk!