Winter Crumble met Peren, Bosbessen en Port

Print recept Print recept
categorie: Nagerecht • belangrijkste ingrediënten: , , ,

Een echt Engels dessert deze keer op winterkost-recepten.nl. We spreken over een een lekker zoete ‘crumble’ die door de combinatie van warme vruchten met romig vanille ijs een verrassend warm-koude effect heeft. De totale bereidingstijd is een klein half uur. Het recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid ijs.

Ingrediënten voor dit luxe nagerecht

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 8 eetlepels basterdsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 1 snufje zout
  • 200 g boter
  • 4 rijpe peren, bij voorkeur comices!
  • 1 hele citroen, schoongewreven
  • 250 g (of een doosje) bosbessen (eventueel diepvries)
  • 10 eetlepels port (rode)

Hulpmiddelen

  • Dunschiller
  • Rasp
  • Lage ovenschaal van 20cm x 25cm

Bereidingswijze van de winter crumble

Zet als eerste de oven aan op 250 graden. Begin vervolgens met het maken van een kruimeldeeg. Gebruik hiervoor een een ruime kom en doe daar het bakmeel in. Vervolgens voegt u daar het zout en de basterd- en vanillesuiker aan toe. Snijd vervolgens de boter in kleine blokjes en kneed hier een kruimeldeeg van.

Zet het kruimeldeeg tijdelijk in de koelkast en begin met het schillen van de peren en snijd deze in grove stukjes. Vet vervolgens de ovenschaal goed in met boter. Nu raspt u de schil van de citroen en knijpt deze helemaal uit over de peren in de ingevette ovenschaal. Voeg vervolgens de bosbessen en fijne citroen rasp toe. Hutsel de ingrediënten goed door elkaar en besprenkel deze uiteindelijk met de Port.

Nu kunt u het kruimeldeeg over de peren heen draperen en het geheel in 30 tot 40 minuten goudbruin gaar bakken op 180 graden. Serveer de crumble lekker warm en met een bolletje (of twee) vanille ijs, eventueel bestrooid met poedersuiker.

Scrumptious!