Whisky Slaapmutsjes met Chocolate Shortbread

Print recept Print recept
categorie: Kerst recept, Nagerecht • belangrijkste ingrediënten: , ,

Buiten vriest het dat het kraakt. Binnen knispert een haardvuur en is het aangenaam. U bent met vrienden gezellig aan het natafelen en wilt nog iets lekkers serveren. Dit receptje is dan een perfecte afsluiter: Whisky slaapmutsjes in combinatie met kleine chocolade broodjes. Zeer eenvoudig te bereiden en zeer gewaardeerd!

Ingrediënten Whisky Slaapmutsjes

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 200 ml whisky
  • Slagroom
  • 250 ml water

Hoe maak je whisky slaapmutsjes voor 6 p?

Doe de suiker in een steelpan met koud water en roer 2-3 minuten op een laag vuur tot de suiker helemaal is opgelost. Draai nu het vuur naar middelhoog en laat 5 min. zonder roeren zachtjes doorkoken tot het stroperig is geworden. Laat het daarna wat afkoelen en klop een kleine hoeveelheid slagroom licht op. Voeg nu de whisky toe aan de siroop en verwarm het geheel zachtjes weer op.

Serveer in (hittebestendige) glaasjes en schep in elk glas een lepel room op de whisky.

Direct serveren!

Ingrediënten voor chocolate shortbread

  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 300 g zachte boter
  • 375 g bloem
  • 6 tot 8 el cacao

Zo maak je chocolate shortbread

  • Ondiepe bakvorm 20 X 30 cm
  • Mixer
  • Spatel
  • Zeef
  • Bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvorm licht in met boter en bedek met bakpapier.

Klop de boter en suiker met een mixer tot een lucht mengsel en zeef er dan de bloem en cacao bij. Klop nu langzaam door tot alles is gemengd en verdeel het beslag over de bakvorm met een spatel. Strijk de bovenzijde glad en prik de bovenkant in met een vork.

Bak het shortbread nu in +/- 25 min. tot het stevig aanvoelt. Snijd er, als het gebak nog warm is, met een mes lichtje een patroon van 16-24 rechthoekjes in. Laat vervolgens een beetje afkoelen (30 min.) en neem het dan uit de vorm en snijd volgens het patroon de rechthoekjes uit.

Tip: Serveer bij de whisky slaapmutsjes en bestrooi de chocolade shortbread met poedersuiker voor een extra winters tintje!