Verrassend Groentegerecht: Spruitjes met Spekjes en Noten

Print recept Print recept
categorie: Bijgerecht, Groentegerecht • belangrijkste ingrediënten: , , , ,

Sommige mensen zijn er dol op en sommige mensen haten ze: spruitjes. De spruit heeft niet zo’n heel goed imago en volgens ons is dat onterecht. Ja, de kleine kooltjes kunnen bitter zijn, maar dat is het gevolg van te lang koken. In dit recept gaan we de spruitjes niet (gaar) koken, maar roerbakken. De spekjes en walnoten geven een lekkere hartige smaak aan de spruitjes. Een perfect groentegerecht voor een winterse dag.

Ingrediënten voor dit verrassend groentegerecht

  • 1 kilo aardappelen waarvan de schil gebakken mag worden
  • 1 goede scheut olijfolie en 1 klont boter
  • Peper en zout
  • Gedroogde rozemarijn (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 kilo spruiten
  • 1 doosje spekjes
  • 1 runderworst of saucijs
  • 100 gram walnoten (gehakt)
  • Gedroogde tijm (ongeveer 2 eetlepels)
  • 3 tenen knoflook, in stukjes gehakt.

Bereidingswijze van dit verrassend groentegerecht

Maak de spruiten schoon door de achterkant eraf te snijden en de buitenste (vieze) bladeren te verwijderen. Kerf in kruis in de achterkant van de spruitjes (dan zijn ze sneller gaar). Maak nu een snede in het vel dat om de worst zit en peuter de worst eruit. Maak met je vingers blokjes van ongeveer 1×1 cm van de worstvulling.

Snijd de aardappels in parten. Verhit de olie en de boter in een pan en doe de aardappels erbij. Bak deze in een minuut of 20-25 op niet te hoog vuur krokant bruin. Voeg vijf minuten voor de aardappelen klaar zijn een niet te bescheiden hoeveelheid rozemarijn toe.

Breng, als je de aardappels in de pan gedaan hebt, in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de spruiten daarin een minuut of 7. Giet de spruiten af en spoel ze af met koud water (anders koken de spruiten intern nog door).

Verhit in een koekenpan of wok de goede scheut olijfolie (ongeveer vijf minuten voor de aardappelen klaar zijn) en bak de spekjes daarin ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Voeg de worstdobbelstenen toe en bak deze een minuut of twee mee. Draai het vuur naar een middenstand en voeg de spruiten toe. Doe na een minuut de knoflook erbij, na weer een minuut de walnoten en, ten slotte, na weer een minuut de tijm.

Eet smakelijk!