Taartje van raapstelen en tomaat

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht, Ovenschotel, Vegetarisch • belangrijkste ingrediënten: , , ,

Het begint nu echt weer winter te worden, dus tijd voor een nieuw winterkost recept! Raapstelen (of zoals ze het in Brabant noemen; keeltjes) is een frisse en vergeten groente die ook in de winter te verkrijgen is. Dit taartje met raapstelen, tomaat, ei en kaassaus is een heerlijk gerecht voor de winterse dagen. Het is ook prima een dag eerder te bereiden. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor het winterse taartje met raapstelen en tomaat

Voor 4 personen
- ongeveer 400-500 gram raapstelen
- 2 flinke tomaten
- 8 eieren
- stuk belegen kaas
- liter melk
- bloem
- klont roomboter
- olie
- peper / zout

Benodigd keukengerei

springvorm, koekenpan, steelpannetje, oven

Bereidingswijze voor dit winterkost gerecht

Maak de raapstelen schoon (modder verwijderen) en week ze in water. Als u een slacentrifuge heeft, maakt ze dan droog in die centrifuge. Andere dan doet u de raapstelen in een vergiet met daarop een schone theedoek. Buiten slingert u de raapstelen droog door het vergiet de bewegen tussen boven uw hoofd en door uw benen. Zorg ervoor dat de raapstelen goed droog zijn, anders mislukt de taart!

Was de tomaten en snijd ze in dunne plakjes.

Verwarm de oven op ongeveer 150 graden.

Maak een kaassaus. Klont boter smelten met een paar eetlepels bloem. Voeg zout en peper toe en dan met beetjes (op laag vuur) de melk. Voeg ongeveer 800 ml melk toe. Eventueel nog een snufje nootmuskaat erbij doen. Kaas in blokjes snijden (gebruik nooit geraspte kaas in zakjes!) en toevoegen. Laat op laag vuur smelten tot een kaassaus.

Ga vier omeletjes bakken met de eieren, scheutje melk, peper / zout en olie.

Leg de eerste omelet in de spingvorm. Doe daarop de helft van de gewassen en in stukjes gesneden raapstelen en doe daarop 1/3 van de kaassaus.

Dan een tweede omelet met daarop de tomaten plakjes en wederom 1/3 van de kaassaus.

Derde omelet met de rest van de raapstelen en de laatste kaassaus en afdekken met de laatste omelet.

Laat de taart een kwartier in de oven garen (als u meer tijd heeft is wat langer beter).

In mooie puntjes snijden en opdienen.

Eet smakelijk!