Runder jachtschotel

Print recept Print recept
categorie: Ovenschotel • belangrijkste ingrediënten: , , , ,

Echte winterse kost! Een ovenschotel die er niet alleen erg lekker uitziet maar ook nog eens verrassend snel te bereiden is. In dit recept hebben we wild vervangen voor rundergehakt. Het eindresultaat is een verrassing op tafel; uw gasten hebben geen idee wat zich onder de goudbruine korst van aardappelpuree bevind!

Ingrediënten voor deze gehakt ovenschotel

  • een zak kruimige aardappelen van 1 kg
  • 100 gram boter
  • 1 kilo rundergehakt
  • 3 uien in ringen
  • 3 winterpenen +/-1 kg
  • 1 prei
  • 2 laurier blaadjes
  • een bosje (20gr) platte peterselie
  • 200 ml runderbouillon (van tablet)
  • 100 ml melk
  • nootmuskaat/ peper / zout
  • 3 eetlepels paneermeel

Bereidingswijze van deze ovenschotel

Benodigd:

  • Ovenvaste braadpan of ovenschotel van 25X25 cm
  • Pureestamper
  • koekenpan
  • Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes. Kook ze vervolgens in 20 minuten gaar. Verhit ondertussen een klontje boter in een koekenpan en bak het gehakt in een paar minuten rul.

    Haal het vlees uit de pan en bak de ui ringen tot ze glazig zijn. Voeg dan de plakjes winterpeen en prei ringen toe. Let op: snij de wortel niet in te dikke plakken. Laat uiteindelijk de pan met deksel op een laag vuur een minuut of 8 stoven.

    Zet de oven aan op 190 graden. Breng ondertussen het gehakt op smaak met peper en zout en voeg dit toe aan de groenten. Vervolgens de bouillon, fijn gesneden peterselie en het laurier blaadje toevoegen en laat het geheel nog een paar minuten op een laag vuur verder stoven.

    Giet de aardappels af en verwarm de melk met 2 klonten boter (50 g). Vervolgens begin je de aardappels tot een puree te stampen. Het melk/ boter mengsel voeg je tussen het stampen in 3 scheuten toe aan de aardappels. Gebruik peper/ zout en nootmuskaat om het geheel goed op smaak te brengen.

    De laatste stap is de aardappelpuree boven op het het gehakt en groenten te scheppen (lichtjes aandrukken). In plaats van een ovenvaste braadpan kun je natuurlijk ook een ovenschaal gebruiken.
    Om een mooie goudkleurige korst te krijgen strooien we bovenop een laagje paneermeel en sprenkelen we er nog een beetje warme boter overheen.

    Zet 20 minuten in de oven en smakelijk eten!

    Tip: Voeg ipv het laurier een flinke lepel abrikozencompot toe voor een zoete bite!