Paté van Gans met Pistachenoten en Whisky

Print recept Print recept
categorie: Gevogelte, Kerst recept, Voorgerecht • belangrijkste ingrediënten: , ,

In samenwerking met Wildplaza.com presenteren wij elke dag in december een verrassend recept met wild. Dit is het zesde recept uit de reeks.

Ingrediënten voor paté van gans met pistachenoten en whisky

Voor 4 personen
- 800 g borstvlees van wilde gans wilde eend of houtduif
- 300 g varkenslappen
- 1 gesnipperd ui
- 200 g pistachenoten
- 3 eidooiers
- 150 cl slagroom
- 2 borrelglazen van een lekkere blended whisky
- 1 el Provençaalse kruiden
- peper, zout,
- 200 g ontbijtspek

Benodigd keukengerei

Keukenmachine, oven, cakeblik of patévorm, aluminiumfolie

Bereidingswijze paté van gans met pistachenoten en whisky

Snijd het vlees in grote dobbelstenen en maal deze in porties in de foodprocessor. Klop de eidooiers los met de slagroom. Pel de pistachenoten en hak ze grof. Doe zout, peper (van beide een dessertlepel) en kruiden bij het vlees. Ook de losgeklopte eidooiers en de whisky gaan er bij. Meng en kneed het mengsel zoals je gehakt kneedt voor gehaktballen. Werk de nootjes door het mengsel heen. Verwarm de oven op 200ºC. Bekleed een cakeblik of patévorm van 1½ liter met plakjes ontbijtspek. Schep het vlees in de vorm en druk het goed aan. Dek de vorm af met aluminiumfolie. Zet de vorm in een ovenschaal die half is gevuld met heet water. Plaats het geheel in de oven. Laat 1½ uur garen. Controleer de gaarheid, als je er met een scherp mes in steekt en het lemmet komt er schoon weer uit, is de paté gaar. Uit de oven nemen en laten afkoelen. Een nacht laten opstijven in de koelkast.

Zet de vorm even in een bak met heet water en stort de paté op een schaal. Snijd er plakken af van ongeveer 1 cm dikte en serveer deze met een kleine salade en cranberrysaus of cumberlandsaus plus geroosterd witbrood.

© Jaap Vissering