Oliebollen Recept

Print recept Print recept
categorie: Algemeen, Kerst recept • belangrijkste ingrediënten: , , ,

Wil je op oudjaarsdag je gasten eens trakteren op luxe eigen gemaakte oliebollen? Dit recept gebruiken wij zelf al jaren. Lekker & makkelijk! Dit recept is voldoende voor een portie van 40 ouderwetse oliebollen met krenten!

Ingrediënten voor deze heerlijke oliebollen

    Voor 40 oliebollen

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 30 gram verse gist
  • 4,5 dl lauwwarme melk (40 graden)
  • 1 theelepel suiker
  • 40 gram rozijnen (gewassen)
  • 25 gram sukadesnippers
  • 20 gram gember (in stukjes)
  • 1 appel (in kleine stukjes)
  • geraspte schil van 1 citroen
  • poedersuiker
  • bastardsuiker
  • kaneelpoeder

Benodigd keukengerei

  • Pan met olie (bijv. een frituurpan/ ketel)
  • Spatels
  • mixer + beslagkom

Bereidingswijze voor dit lekkere recept

Om deze oliebollen tot een knallend succes te maken is het heel belangrijk onderstaande stappen zorgvuldig door te lopen.
Zeef de bloem en het zout in een kom, los de gist op in een deel van de verwarmde melk en roer de suiker erdoor. Laat vervolgens de gistoplossing op een tamelijk warme plaats (bijv op verwarming) staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd.
Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing hier in. Roer met een mixer, voorzien van garden, vanuit het midden tot er een glad en klontenvrij beslag ontstaat. Klop dan het ei en vervolgens de resterende melk erdoor. Voeg rozijnen, (krenten mag ook), de sukadesnippers, gember, appel en de citroenrasp toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen.

Verhit dan de olie tot 160-170 graden. Roer het oliebollenbeslag na het rijzen niet meer door!
Vorm met behulp van twee met olie ingevette eetlepels bollen van het beslag, laat deze voorzichtig in de olie glijden en bak ze in ongeveer 8 minuten gaar en goudbruin.
Laat de oliebollen op een stuk keukenpapier uitlekken en rol ze door de bastardsuiker en kaneelpoeder.
Serveer de oliebollen warm of koud en bestrooi ze eventueel nog met poedersuiker.

Tips:
1. De bollen worden met melk minder goed gaar en de melk doet ze sneller verbranden. Vervang de melk eventueel door lauwwarm water en gebruik alleen wat melk om de gist mee aan te maken.
2. De Belgische ‘Wannée’, een bekend Belgisch Kookboek, waarschuwt om het beslag niet langer dan 15 minuten te laten rijzen: ‘het rijst in de olie!’…
3. Draai de bollen in het vet regelmatig om, zodat ze rond en gelijkmatig van kleur worden.
4. Stapel de gebakken bollen niet op elkaar.
5. Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Dat zuur is een heel oude toevoeging die de bollen ten goede komt!

Smakelijke Jaarwisseling!!