Lekkere Klassieke Winterse Hachee

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht • belangrijkste ingrediënten: , ,

De winter 2010-2011 is ruimschoots begonnen en we melden ons weer met volle overgave! We hebben een rustige zomer gehad en we konden niet wachten om weer met Winterkost aan de slag te gaan. Na de eerste vorstperiode is het nu even rustig, en wat ons betreft een goed moment om weer lekker hachee te maken. Er bestaan vele recepten voor hachee, maar dit recept is wat ons betreft het beste voor lekkere klassieke winterse hachee

Ingrediënten voor de hachee

    Voor 4 personen

  • 1 kilo riblappen of runderlappen
  • 2 friszure nederlandse winter appels
  • 4 grote uien
  • 2-4 tenen knoflook
  • champignons (als je dat lekker vindt)
  • flinke scheut (200 ml) rode wijn
  • 2 laurierblaadjes, paar jeneverbessen, paar kruidnagelen
  • schepje bloem
  • klont boter en scheutje olijfolie
  • 1 bouillonblokje, peper en zout
  • plak ontbijtkoek en/of 2 flinke eetlepel appelstroop

Benodigd keukengerei

  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Stoofpan en indien geen klein pitje op je fornuis; een warmhoudplaatje voor op het vuur

Bereidingswijze voor de lekkere winterse hachee

Vlees in blokjes snijden en dikke stukken vet verwijderen. Bestrooien met peper en zout.

Boter smelten samen met de olijfolie en het vlees aanbakken. Ondertussen de uien snijden en de knoflook snijden of persen. Als het vlees enigszins bruin is, voeg dan ui en knoflook toe. Een paar minuten laten bakken en dan 2 eetlepels bloem toevoegen.

Voeg dan de wijn toe zodat alles net (of net niet) onder staat. Eventueel kunt u aanvullen met (kokend) water.

Voeg bouillonblokje, laurier, kruidnagelen en jeneverbessen toe en laat dit minimaal 1,5 uur rustig sudderen.

Rasp de appel en snijd de champignons klein (indien je die toevoegt). Doe dit bij de hachee samen met de ontbijtkoek en de appelstroop. Laat nog minimaal een half uur sudderen. Langer is beter.

Lekker met aardappelpuree en winterse groenten (bv rode kool, bieten of spruiten). Kan ook goed met rijst. Heeft u een restje over? Morgen is het ook lekker en invriezen kan uitstekend.

Eet smakelijk!