Hete Bliksem!

Print recept Print recept
categorie: Eenpansgerecht, Hoofdgerecht, Stamppot • belangrijkste ingrediënten: , , ,

Van Petra de Wit kregen we dit lekkere recept wat inderdaad niet mag ontbreken op winterkost, namelijk hete bliksem. In reguliere stamppotten doen we boter, melk en ei, maar door het vocht in de appels en peren hoeft dat in deze stamppot niet. Door dit vocht blijft de schotel lange tijd erg heet, vandaar de naam ‘hete bliksem’. Dit gerecht is lekker met een goed stuk vlees of bijvoorbeeld Twentse bloedworst of balkenbrij (neem dan wel de Brabantse, die is lekkerder dan de Twentse).

Ingrediënten voor de hete bliksem

  • 2 doosjes spekjes
  • 1,5 kilo aardappelen
  • kleine kilo appels (zuur)
  • 400 gram peren
  • nootmuskaat / peper / zout

Bereidingswijze van de hete bliksem

Schil de aardappelen, appels en peren en snijdt alles in stukjes (aardappelen los bewaren).

Zet de aardappels met zou op het vuur en kook deze.

Bak op een laag pitje de spekjes uit en voeg als deze knapperig zijn de appels en peren toe. Smoor dit ongeveer 20 minuten.

Giet de aardappels af en stamp deze fijn. Voeg hierbij het mengsel van spek, appel en peer. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat en peper.

Eet smakelijk!

Drank: een wat zoetere witte wijn (niet te zoet) of een lekkere cava of cider.