Gentse Stoverij

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht • belangrijkste ingrediënten: , ,

Gentse Stoverij is iets heel anders dan hachee. Worden er voor hachee vaak minuscuul kleine stukjes vlees gebruikt, de Belgen doen dat heel anders! De kracht van stoverij zit hem in de saus. In Vlaanderen wordt de stoverijsaus dikwijls apart bij een ‘pak frieten’ besteld in plaats van mayonaise of ketchup! Dit gerecht is genoeg voor 4 personen

Ingrediënten voor deze Belgische verwennerij

  • 500 gr schouder karbonade
  • 500 gr riblappen
  • 3 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2x smalle winterpeen
  • 4 takjes tijm
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurier blaadje
  • 1 el azijn
  • 1 flesje donker Belgisch bier (bijvoorbeeld een trappist of een wat zoetere ‘Dubbel’)
  • 2 ontkorste sneetjes wit brood
  • 2 tl mosterd
  • 3 el appelstroop
  • Roomboter

Hulpmiddelen

  • braadpan
  • Koksmes middel
  • Lage schaal

Bereidingswijze van Gentse Stoverij

Haal De Trappist uit de koelkast, ontkroon, en laat op temperatuur komen.

Het vlees
We beginnen als eerste met het snijden van de stukjes bot uit de karbonade. Snijd vervolgens beide vlees soorten in blokjes (rechthoekig of vierkant) en meng deze eventueel in wat bloem.

De groenten
Pel de uien en hak deze grof. Pel vervolgens ook de knoflook en snijd deze in schijfjes
Schrap de winterpeen, was hem en snijd hem in dunne plakjes of raspen mag ook.

Het koken
Smelt als eerste de boter in een braadpan en bak hierin kort de vleesblokjes al omscheppend rondom
bruin en schep het vlees uit de pan op een schaal.
Fruit nu de uien in het achtergebleven bakvet, voeg de winterpeen, de knoflook en azijn toe en kruid af met peper en zout. Bak ongeveer 2 minuten.
Voeg nu de vleesblokjes weer in de pan en schenk het bier langs de rand van de pan bij het vlees en breng het geheel aan de kook. Let op dat u de gist van het bier in het flesje houd en niet per ongeluk mee giet!
Besmeer het brood royaal met de mosterd en de appelstroop, snijd het in blokjes.
en schep deze door het vlees. Leg nu een deksel op de pan en stoof (zachtjes kokend) het vlees, onder af en toe omscheppen,
in ± 2,5 tot 3 uur gaar (indien nodig iets water toevoegen als het te droog wordt).
Het eindresultaat is een fraaie stevige saus met mooi gegaard vlees.

Serveer deze delicatesse met frieten (Vlaamse) en sla.
Bij dit gerecht past een mooi Belgisch blond bier of pilsener.

Let op! Verwijder voor het serveren de laurier, kruidnagel en de tijm en breng het gerecht eventueel op
smaak met zout en peper.

Bijgerecht advies: Lekker ook met spruitjes en appel compôte

Laat het u smaken!!

Tip: De smaak wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het vlees. Probeer eens eerste klas scharrel of biologisch vlees te gebruiken!