Gebraden Haas

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht, Kerst recept, Wild Gerecht • belangrijkste ingrediënten: ,

Een echt gerecht van dit seizoen is natuurlijk Haas. Wij kiezen voor het relatief eenvoudige: Gebraden Haas.

Er zijn veel uitdrukkingen bekend over dit uitzonderlijk fraaie en smakelijke dier.
Hoe een koe een haas vangt..
Haasje over..
Zo vlug als een haas..

Maar ook: het Hazenpad kiezen.. Dat laatste is in ieder geval niet de bedoeling als u aan dit winterkost recept begint. Als u goed de stappen volgt word uw geduld rijkelijk beloond!

Ingrediënten voor Gebraden Haas

    Voor 4 personen

  • 1 (wilde) haas voor 4 personen (2,5 a 3 kg)
  • 220ml room
  • 250ml melk
  • 500g roomboter
  • peper & zout
  • tijm

Benodigd keukengerei

  • Ovenschaal
  • koksmes
  • grote braadpan

Bereidingswijze voor Gebraden Haas

Prepareer de haas zodat u mooie bouten en een hazenrug heeft.

Het vlees moet enigszins bestorven zijn en moet op kamertemperatuur zijn gekomen voor we het gerecht gaan maken. Begin met het royaal inzouten van het vlees. Indien het vlees ‘nattig’ is, droog deppen met keukenpapier.

Dan beginnen we met het verhitten van de roomboter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Vervolgens leggen we de haas, heel of in stukken, met een snufje tijm in de pan. Indien nodig: gebruik dan 2 pannen. Laat rondom dichtschroeien en op zacht vuur gaar worden. Bedruip regelmatig met het braadvocht en een scheutje melk en room. Laat het rugvlees los, dan pas is de haas gaar. Laat minimaal 10 min nagaren buiten de pan, verpakt in zilver papier oftewel aluminium folie.

Indien u het hazenbloed bewaart heeft kunt u dit ook gebruiken. Klop het hazenbloed los met melk of dunne room en maak de jus er mee af met royaal peper en matig zout.

U kunt natuurlijk ook de geheime wildsaus gebruiken die elders op winterkost-recepten.nl te vinden is!

Pas op voor eventuele hagelkorrels en eet smakelijk!

Alternatieve bereiding: Nadat het vlees is dichtgeschroeid in de braadpan kunt u het vlees ook in een oven af braden, bijvoorbeeld in een braadslede, in een voorverwarmde oven van 160 graden, 2 tot 3 uur. Veelvuldig bedruipen met braadvocht of de hazenbloed jus.