Boerenkool recept

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht, Stamppot • belangrijkste ingrediënten: , ,

Wie houdt er nu niet van? Boerenkoolstamppot met rookworst is een echt winterkost recept. Hoewel er veel varianten op dit thema bestaan denken wij dat de originele boerenkool stamppot vooral simpel en lekker moet zijn. Onderstaand recept is perfect als je je gasten op een heerlijke stamppot wilt trakteren en die ook nog eens makkelijk te bereiden is!

Ingrediënten voor Boerenkoolstamppot

  • 1 kg aardappels (afkokers/kruimig)
  • 750 g gesneden boerenkool
  • 150 g magere spekblokjes
  • 1 klont boter
  • 1,5 dl warme melk
  • 1 el azijn
  • 1 Rookworst
  • Mosterd

Zo maak je boerenkoolstamppot

Dit recept is voor 4 personen.

We beginnen met het schillen van de aardappels en snijden deze in stukken.
Doe de gesneden aardappelen met water en een beetje zout in een pan. Doe daarbovenop (eventueel een vergiet in de pan hangen) de boerenkool en de rookworst(en). Laat 20 minuten zachtjes koken. Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn.

Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit.

Giet het kookvocht af en stamp de aardappels en de boerenkool door elkaar met een stamper. Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de warme melk. Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout en peper en een scheutje azijn.

Serveer de stamppot met de rookworst in plakjes gesneden en zachte mosterd of picalilly saus..

Tip: In plaats van rookworst past bij boerenkool ook heel goed gehaktballen met jus en gebakken uitjes. De jus serveer je dan apart in een kuiltje van de boerenkoolstamppot.

Eet smakelijk!