Boerenkool Deluxe

Print recept Print recept
categorie: Hoofdgerecht, Ovenschotel, Stamppot • belangrijkste ingrediënten: , ,

Boerenkool is een van de populairste stamppotten van Nederland. Officieel zou de boerenkool niet eerder geoogst mogen worden dan na de eerste nachtvorst. Bij veel mensen staat deze stamppot echter al ruim voor de winter zijn intrede doet, op tafel. Deze keer op winterkost-recepten.nl een luxe gevulde boerenkoolschotel!

Ingrediënten voor deze luxe boerenkoolschotel

    Voor 4-5 personen

  • 1 kg aardappelen (zachtkokers)
  • 2,5 dl warme melk
  • 300 gr geraspte belegen kaas
  • 3 klonten boter
  • 700 gr gesneden boerenkool
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 pond rundergehakt
  • 100 gr spekblokjes
  • Kerrie, peper, en zout

Benodigd keukengerei

  • Stamper
  • Schilmesje
  • Ruime ovenschaal
  • Spatel
  • Wokpan
  • Koekepan

Bereidingswijze voor boerenkool deluxe

We beginnen met het voorverwarmen van de oven op 190 graden. Vervolgens schillen we de aardappels en snijden deze in stukken. Zet vervolgens een pan met water op en kook de aardappels in ongeveer 20 min gaar. Bak vervolgens de spekjes uit tot ze lekker knapperig zijn en bak daarna in het vet van de spekjes het gehakt rul met een paar flinke theelepels kerrie en een beetje peper en zout.

Als de aardappels gaar zijn, deze fijnstampen met de melk; 100 gr geraspte kaas kaas; 1 klont boter; de spekjes; en een snufje zout en peper. Vervolgens gaan we 2 klonten boter verhitten in een wokpan en de boerenkool 5 tot 6 minuten roerbakken. Dan afblussen door de slagroom en de bouillon hieraan toe te voegen en alles goed door elkaar te roeren. Laat het uiteindelijk 8 tot 9 min stoven.

Als laatste stap doen we alles in een ruime ovenschaal waarbij we beginnen met de boerenkool en daarop het gehakt en dan de aardappelpuree. Strooi hierboven de rest van de geraspte kaas.

Plaats de schotel 30 min. in de oven en serveer de ovenschotel met een royale hoeveelheid Belgische pickels of Engelse piccalilly per bord.

Eet smakelijk!

Tip: ook lekker te combineren met zoetzure augurkjes, Amsterdamse uitjes of ander tafelzuur.