Aardappel-Gratin

Print recept Print recept
categorie: Bijgerecht, Vegetarisch • belangrijkste ingrediënten: , ,

Een typisch winters bijgerecht. Aardappel-gratin is heerlijk bij wildgerechten of bij gevogelte. Het handige van aardappel gratin is dat je het een dag van te voren al kan bereiden, zodat het alleen nog maar een keer opgewarmd hoeft te worden!

Ingrediënten voor aardappel gratin

    Voor 4 personen

  • 1 tot 1.5 kg aardappels (normaal tot vastkokend)
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1.25 dl slagroom
  • 1.dl volle melk
  • 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 klonten roomboter
  • Zout, peper en nootmuskaat

Benodigd keukengerei

  • Keukenmes
  • Dunschiller
  • Ovenschaal
  • Rasp

Bereidingswijze van deze gratin

We beginnen met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Vervolgens schillen we de aardappels.
De aardappels daarna in dunne plakjes snijden (echt niet te dik, gebruik bij voorkeur de snij-zijde van een rasp). Zet een pan met water op en doe hier de schijfjes aardappel in. Als het water begint te koken, 6 minuten laten doorkoken.

Wrijf de ovenschaal in met de olie en geperste knoflook. Meng nu de aardappelschijfjes met de slagroom, melk en de parmezaanze kaas samen met een royale scheut peper en zout en nootmuskaat. zorg dat de bovenkant van het mengsel mooi glad is en leg daar enkele kleine stukjes boter op.

Na 25-40 minuten is de aardappel gratin goud-bruin en gaar (even prikken met een cocktailprikker). Je kunt dit gerecht dan een dag later weer opwarmen. Warm de gratin dan afgedekt met aluminiumfolie in 20-25 min op in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Eet smakelijk!